Οι Έξυπνοι Αυτοκινητόδρομοι έρχονται στην Ολλανδία

Οι «Εξυπνοι Αυτοκινητόδρομοι» (Smart Highways) κέρδισαν βραβείο καινοτομίας στο Dutch Design Week στην Ολλανδία. Τα σχέδια των έξυπνων αυτοκινητοδρόμων έχουν αναπτύξει οι εταιρείες Studio Roosegaarde και Heijmans Infrastructure.

Με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, οι δρόμοι θα ενσωματώνουν συστήματα φωτισμού τα οποία θα εντοπίζουν τα οχήματα που βρίσκονται πάνω τους και θα φωτίζουν μόνο τα σημεία στα οποία κινούνται. Σε σημείο που δεν υπάρχουν οχήματα τα συμβατικά φώτα θα σβήνουν. Οι λευκές λωρίδες και οι άλλες σημάνσεις στον δρόμο θα είναι βαμμένες με ειδικές μπογιές που θα είναι «ευαίσθητες» στις μεταβολές του καιρού και θα τις κάνουν ευδιάκριτες για τους οδηγούς στη βροχή, το χιόνι κλπ. Επίσης θα υπάρχουν ειδικές λωρίδες που θα απευθύνονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα φορτίζονται αυτόματα καθώς κινούνται πάνω σε αυτές.

Η πρώτη εφαρμογή θα γίνει στην Ολλανδία το 2014 αφού όπως έγινε γνωστό οι δρόμοι της χώρας θα βαφτούν με μια ειδική φωτοβόλο σκόνη που θα φωτίζει τον δρόμο για δέκα ώρες αφού πέσει το σκοτάδι.

πηγή:www.likeart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου